• Головна
  • Різні види устриць: від кумамото до українських устриць
Новини компаній
16:45, 25 серпня

Різні види устриць: від кумамото до українських устриць

Новини компаній
Різні види устриць: від кумамото до українських устриць, фото-1

Раніше, коли говорили про устриці, то мали на увазі устриці загалом. Але зараз в українських ресторанах та навіть супермаркетах є багато різних видів устриць. Більше того, в Україні є устричні ферми, де вирощуються різні види устриць. У цій статті ми розкажемо про те, які устриці бувають, як вибрати устриці за смаком і як правильно подавати устриці, щоб насолодитися ними сповна.

Як вибрати устриці

Коли ви вибираєте устриці, звертайте увагу на назву, цифру біля назви (вона позначає розмір устриці) і на те, де була вирощена устриця. Адже від того, в яких водах була вирощена устриця, залежить її смаковий профіль. І, звісно, чим ближче була вирощена устриця до місця подачі, тим свіжішою вона є, хоча устриці вважаються свіжими протягом п'яти днів після діставання їх з води. Зараз ми розкажемо про найпопулярніші види устриць.

Fin de clair – устриці Фін деклер

Мають дуже впізнавану подовжену форму мушлі, м'якоть на смак солонувата. Розмір тіла устриці залежить від того, наскільки зріла устриця, і залежно від зрілості їх можуть називати по-різному – Fine de Claire, Speciale de Claire та Pousse en Claire.

Gillardeau – устриці Жилардо

Це устриці, які досить складно вирощувати, тому вони є родзинкою багатьох елітних ресторанів. Відрізняються від інших устриць тим, що мають унікальну консистенцію. Якщо ви скуштуєте устрицю Жилардо, то відчуєте легкий аромат моря і ледь відчутний горіховий присмак. Вирощують ці устриці у Франції та в невеликих кількостях в Ірландії.

Crassostrea Gigas – тихоокеанські устриці

Це устриці, які дуже популярні в Америці. Вони маленькі за розміром і мають солодкуватий смак. Їх вирощують як у європейських країнах на устричних фермах, так і в американських, тому сьогодні ці устриці можна зустріти і в Україні.

Кумамото

Одні з найпопулярніших устриць невеликого розміру, солодкуваті з ледь відчутним горіховим присмаком. Ці устриці родом з Японії, але зараз їх вирощують у всіх куточках світу. Кумамото цінують за особливий смак, солодкість і ніжність. Через те, що для вирощування кумамото потрібна тепліша вода, вони протягом усього сезону зберігають свій ніжний та водночас насичений смак.

Bélon – устриці Белон

Ще одні французькі устриці, які дозволено вирощувати лише у французькій Бретані. Мають нотки морських водоростей і лісового горіха.

Це далеко не всі види устриць, які можна скуштувати в Україні. Є ірландські, тихоокеанські, атлантичні устриці, а також устриці, які вирощують у теплих морях. Води, в яких вирощують устриці, сильно впливають на їхній смак. В Україні вирощують устриці Crassostrea Gigas, експериментують з іншими видами устриць. Завдяки унікальному клімату, рівню кислотності води й температурному режиму, українські устриці мають особливий та впізнаваний смак.

Як подавати устриці

Якщо ви замовляєте устриці і хочете їх приготувати самостійно, перше, що вам знадобиться зробити, — це відкрити устрицю. Для цього потрібен спеціальний ніж для устриць, який має коротке і тупе лезо. Якщо ж у вас немає ножа для устриць, не засмучуйтеся — спробуйте підібрати невеликий домашній ніж з досить товстим і коротким лезом, щоб відкрити устрицю безпечно. Найкраще загорнути її в шматок тканини, міцно затиснути, а потім вставити ніж у щілину. Коли відчуєте, що ніж міцно впирається в устрицю, покрутіть ніж та потягніть його. Після цього дві половинки мушлі відкриються, і одну частину мушлі відділіть від устриці. На іншій частині повинно залишитися саме тіло устриці.

Устриці зазвичай подають сирими. Найкраще вони смакуватимуть охолодженими, тому подавайте їх на подушці з льоду. Можете присмачити устрицю свіжим лимоном або соусом. Дехто полюбляє додавати на устрицю краплю гострого соусу табаско.

Якщо ви не готові їсти сирі устриці, їх можна приготувати. Наприклад, можна приготувати їх з вершковим соусом, який чудово поєднається з легкою солоністю та горіховим присмаком устриць.

Чи корисні устриці?

Устриці є не менш корисними, ніж інші молюски та морепродукти. Вони містять низький відсоток жирів, але багато білка. А ще устриці мають велику кількість заліза, не меншу, ніж у червоному м'ясі, тож якщо ви не їсте м'яса та дотримуєтесь вегетаріанської дієти, устриці можуть стати чудовою альтернативою для підтримки достатнього рівня заліза.

Де купити устриці в Україні

Устриці набирають популярності, тож є багато місць, де можна їх купити. Звісно, найпростіше піти до ресторану або кафе, де подають устриці, але також можна замовити їх самостійно. Устриці продають поштучно, і одна устриця коштує від 40 грн і більше. Ціна устриці залежить від її розміру, виду і того, де її вирощували. Устриці можна купити в деяких українських супермаркетах, але звертайте увагу на те, як вони зберігаються. Вони можуть зберігатися або в спеціальних акваріумах, де підтримується відповідний рівень pH і солоності води, або на великих подушках з льоду. Також устриці можна замовити в спеціалізованих рибних магазинах або напряму з українських устричних ферм.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оголошення
live comments feed...