Порушення виявили фахівці броварського районного відділу лабораторних досліджень.
Картопля та інші овочі, що надійшли на харчоблок, – дрібні, з ознаками гнилі та побиті. Морква так само гнила, в ній виявили перевищення рівня нітратів майже у два рази – 492,4 мг/кг при допустимій нормі у 250 мг/кг, повідомила Трибуна Бровари.
У картоплі фахівці знайшли ознаки соланіну, речовина є природньою отрутою, що утворюється в рослині для власного захисту. У бульбі, що проросла і позеленіла, рівень соланіну значно підвищується. Речовина може бути токсичною для людей і тварин. Вона викликає збудження, а згодом пригнічення нервової системи. А також – смерть еритроцитів у крові.
Під час дослідження обіду з центру «Дитяча лікарня» на калорійність встановили, що в третій страві (чай або компот) недостатньо цукру. Його рівень занижений на 19,76%.
Керівник Броварської багатопрофільної клінічної лікарні Валентин Багнюк зазначив, що недоброякісні овочі уже повернули фермеру, який виграв тендер на їхнє постачання. Підприємець уже надав лікарні овочі без недоліків. Очільник лікарні зауважив, що занижена калорійність страв – наслідок недофінансування харчування.