Що їсти в листопаді: найкорисніші сезонні продукти

Щоб допомогти організму перенести всі тяготи осені, а особливо холодного листопада, потрібно правильно харчуватися. При цьому важливо пам'ятати, що сезонні продукти - найкраще джерело корисних речовин, адже вони стигли до терміну природним шляхом і ще не втратили вітаміни від довгого зберігання.

 Топ-5 корисних сезонних продуктів:

1. Одна з головних сезонних ягід листопада - журавлина. Вона не тільки підтримає імунітет завдяки високому вмісту вітаміну С, але і збереже молодість серця і всього організму в цілому, так як в достатку містить антиоксиданти. Також в ній високий вміст вітамінів групи В, К, PP, кальцію і магнію. Доведено, що вживання журавлини призводить до поліпшення пам'яті, а морс з неї вважається в народній медицині першим засобом для лікування захворювання нирок.

2. Ще одна яскрава листопадова ягода - обліпиха. У ній міститься велика кількість вітамінів групи B. Обліпиха має масу корисних і лікувальних властивостей: в ній багато вітаміну С, вітамінів K і P. Ягода корисна для нирок, судин і володіє протизастудним ефектом.

3. Яблука сорту "Антонівка" - всім знайомий з дитинства сорт яблук. Цей сорт вважається Ранньозимовим, а тому, сезонним для листопада. В осінній холод варто віддати свою перевагу саме Антонівці. Сезонні яблука низькокалорійні - всього 47 Ккал на 100 г, і в них не міститься стільки цукру, скільки в їх імпортних блискучих червонобоких побратимів з полиць магазинів. Антонівка багата клітковиною, кальцієм, натрієм, магнієм, містить органічні кислоти, вітаміни A, B1, B3, PP, С.

Цікавий факт: яблука сорту Антонівка допомагають знизити рівень холестерину.

4. Хурма. Завдяки вмісту в хурмі корисних елементів, цей фрукт є прекрасним антиоксидантом і детоксикантом. До складу хурми входить глюкоза й сахароза, тому вона прекрасно підійде для того, щоб з'їсти її на десерт. При цьому, вона низькокалорійна: 67 Ккал на 100 г продукту. Хурма є дієтичним продуктом. В одному середньому плоді міститься до 25% добової норми харчових волокон, завдяки чому людина тривалий час відчуває ситість.

5. Гарбуз. Не дарма символом Хеллоуїна, що відзначається перед настанням листопада, служить саме гарбуз - яскравий овоч, з якого можна приготувати безліч корисних смаколиків. Гарбуз містить багато заліза, клітковини, магнію і кальцію. Багатий вітаміном A, котрий сприяє поліпшенню зору. Овоч містить рідкісний вітамін Т, який нормалізує обмін речовин і виводить шлаки з організму.

Листопад - зовсім не привід піддаватися осінній хандрі. Порадуйте себе і своїх домашніх низькокалорійними сезонними смаколиками, які зміцнять імунітет і піднімуть настрій навіть в найхмурішу погоду.